FRITIDS

Fritidshemmet som hör till Örebro Waldorfskola heter Björken.

Björken är en gammal sommarkyrka som ligger vackert belägen mitt i skogen. Det är en ca 500 meters promenad från skolan förbi restaurang Sommaro. Kommer man med bil parkerar man vid Lugnets IP (infart från Hagalundsvägen) och går uppför backen. Björkens fritidsverksamhet vänder sig till elever i åk 1-5.

Anmälan

Anmälningar till fritidshemmet Björken sker skriftligen till ekonomiavdelningen på Waldorfskolan. Anmälningsblanketter finns på hemsidan. Ni som bor i annan kommun än Örebro ansöker också till den egna kommunen. Björken har öppet höstlov, jullov, sportlov, påsklov samt under delar av sommarlovet i mån av behov och även under vissa studiedagar.

De föräldrar med behov av barnomsorg under loven skall anmäla detta skriftligen till Björken minst 2 veckor innan lovet börjar. Detta för att personalen ska kunna planera personal, arbetstider etc. Ca två veckor innan höstterminens början drar Björkens verksamhet igång. Då välkomnas också de nya ettorna. Det är viktigt att grundschemat fylls i och lämnas in innan, eller i samband med att, eleverna börjar. Grundschemat finns att hämta på hemsidan.

Morgonfritids erbjuds på skolan under skoldagar, från kl. 6:30 till skolstart. Lokalen ligger i paviljongen vid klass 1

Öppettiderna på Björken är från skoldagens slut till 17:30. Under loven är öppettiderna på Björken 6:30 – 17:30. Kom ihåg att sjukanmäla ditt barn.

Avgifter för barnomsorg på Björken betalas månadsvis till Örebro Waldorfskola. Kom ihåg att anmäla era barns omsorgsbehov till skolans ekonomiavdelning. Örebro Waldorfskola följer de regler avseende avgifter som tillämpas inom Örebro kommun. Betalning för en plats på fritidshemmet är att likna vid ett löpande abonnemang som även omfattar kortare eller längre tid då eleven inte är i verksamheten. Det tillämpas en uppsägningstid på 60 dagar och om barnet inte ska vistas i verksamheten måste platsen sägas upp.

Mellis

Mellan 14:30 och 15:00 äter vi mellanmål på Björken. Vi strävar efter matro och trivsel vid våra måltider och ber därför föräldrarna att inte hämta sina barn, och att inte ringa oss, under denna stund. Om barnen har specialkost anmäls detta till skolköket, och vidarebefordras till Björken av köket. Blanketter om specialkost finns på hemsidan.

Evenemang

Under året har vi flera återkommande evenemang, bl.a. serverar vi glögg vid vår stora höstbrasa efter skolans Martinfest, under våren har vi både maskerad och våffeldag och med sommaren inför dörren bjuder vi på Café Björken. Föräldrar är hjärtlig välkomna!

Lek

Miljön på Björken är varierande och spännande för barnen – bl. a rinner en bäck genom området, vi har en stor sandlåda med tillhörande pump och det finns många klätterträd. Härligt för barnen, men mindre skönt med blöta sockor eller glömda vantar… Var snäll och skicka med barnen ombyte av kläder! Gärna också varma inneskor och varför inte låta barnen ha ett par Björken-stövlar stående hos oss.

Verksamheten på Björken är anpassad efter åldersgrupper och årstider. För att uppmuntra utomhuslek (efter en lång dag i skolan behöver man röra på sig!) och för att skapa framförhållning och förväntan hos barnen arbetar vi med ett system av inne- och utedagar. En dag i veckan får de olika klasserna ha huset för sig själva, de övriga dagarna förväntas de vara utomhus fram till 15:30. Det har fungerat utmärkt – barnen faller in i självklara utomhusaktivteter, samtidigt som de kan längta efter sin innedag då de i lugn och ro får möjligheter att skapa lekar, landskap och konstverk med varandra.

Föräldrar på Björken

Björken erbjuder gemensamma föräldramöten en gång per termin, där allmänna frågor kring fritids tas upp. Vi ser också att det individuella inskrivningssamtal som erbjuds varje ny elev/familj har stor betydelse för att möta barnens enskilda behov på bästa sätt. Datum för inskrivningssamtal anslås inför höstterminens början, eller görs enligt överenskommelse.

För att värna om/vårda elevernas fritidsmiljö inbjuds föräldrar att bli delaktiga i städningen och vården av lokalerna, enligt ett uppgjort städschema. Därtill en arbetsdag om året då vi ägnar oss åt utemiljön och allehanda projekt. Arbetsdagarna organiseras av Föräldraföreningen och då bjuds det på god soppa på skolan och trevlig samvaro.

Vi uppmuntrar föräldramedverkan av alla de slag – allt från att stanna en stund och prata vid den dagliga hämtningen till hjälp med diverse projekt och evenemang. Vi vill att Björken skall fungera som en oas och att även föräldrar ska känna sig välkomna och avslappnande hos oss. Alla frågor och synpunkter uppskattas – vi behöver veta vad ni tycker!

Till sist – vi är stolta att anförtros omsorgen om era barn. Vi hoppas att ni kommer att trivas, både barn och föräldrar! Vi hälsar er varmt välkomna till Björken, och ser fram emot att samarbeta med er mot gemensamma mål: glada, pigga, och trygga barn!

Väl mött,

Personalen på Björken

Eftermiddagshemmet BJÖRKEN

Hagalundsvägen 13

bjorken@orebrowaldorfskola.se

Morgonfritids

morgonfritids@orebrowaldorfskola.se

Anmäl ditt barn till BJORKEN

Viktiga datum på Björken

ht 2017

6 sept. Sista anmälningsdag för studiedag 20 sept.

20 sept. STUDIEDAG på skolan. Björken öppet 06:30-17:30

30 sept. Frukost och föräldramöte på Björken kl.09:00

16 okt. Sista anmälningsdag för höstlov 30 okt. – 3 nov.

30 okt. – 3 nov. HÖSTLOV.

Öppet efter behov, mån – fre. 06:30-17:30

27 nov. STUDIEDAG på skolan och Björken.

BJÖRKEN HAR STÄNGT

7 dec. Sista anmälningsdag för jullov 21 dec. – 5 jan.

21 dec. Skolavslutning. Björken öppet till 16:00

21 dec. – 5 jan. JULLOV.

Björken öppet 21 dec. 22 dec. 27 dec. 28 dec. 29 dec.

2 jan. 3 jan. 4 jan. 5 jan.

8 jan Skolan börjar. Björken öppet till 17.30